Club 023 in Haarlem

Hoe ziet de directe omgeving rond club 023 in Haarlem er uit?
Om deze vraag te beantwoorden hebben wij de omgeving verkend, foto’s en filmpjes gemaakt.
Club 023 is gevestigd in het hart van het centrum van Haarlem. Het ligt vlak bij de grote markt, een groot aantrekkelijk plein waar altijd veel reuring is. De wekelijkse markt vindt er plaats, diverse publiekelijke evenementen, musea zijn rond het plein gevestigd, het mooie stadhuis en zeker niet te vergeten de prachtige Sint-Bavokerk met bekende Damiaatjes. Het centrum is zowel voor mensen in Haarlem en omgeving aantrekkelijk, maar ook voor toeristen. Haarlem biedt heel veel hoogwaardige voorzieningen, zoals bovengenoemd, en daarnaast heeft Haarlem talrijke horecagelegenheden waarbij je zowel heerlijk kunt eten en drinken als uitgaan. Haarlem is niet alleen uitgegroeid tot de stad waar de meeste horeca te vinden is, maar tevens uitgeroepen tot de beste winkelstad van Nederland.

Is er veel concurrentie tussen de clubs in Haarlem onderling?
Wij zullen deze vraag beantwoorden door te kijken naar het aantal clubs in de omgeving en deze vraag te stellen aan de bedrijfsleider.
In principe zijn er veel clubs die zich richten op de zelfde leeftijdscategorie als club 023. Namelijk leeftijd 16 jaar en ouder. Binnen een straal van 2 kilometer zijn er 8 soort gelijke clubs. Dit geeft op zich al concurrentie, daarnaast is er ook nog oneerlijke concurrentie van de clubs waarbij eigenlijk pas met 18 jaar in mag maar die oogluikend toestaan dat 16-jarige binnen komen.

Club 023 probeert zich te onderscheiden van de andere clubs door alleen dranken met een A-merk te schenken en op audiovisueel gebied kwalitatief (door te investeren in apparatuur, licht en geluidsinstallaties) boven de andere clubs uit te steken. Verder profileert club 023 zich zelf door een promotieteam flyers uit te laten delen met als doel zoveel mogelijk jongeren kennis te laten maken met de club.

De grootste concurrentie blijft echter het voor drinken thuis. Hierdoor wordt er minder omgezet qua drank in de club zelf.


Waarom heeft club 023 zich in Haarlem gevestigd?
Wij zullen deze vraag beantwoorden uit de antwoorden die wij hebben gekregen vanuit het interview met de bedrijfsleider.
Club 023 heeft zich 3 jaar geleden gevestigd in het huidige pand nadat de vorige club eigenaar failliet is gegaan wegens wanbeleid. Echter de huidige eigenaar en bedrijfsleider zagen heel veel mogelijkheden om hier een florerende club van te maken. Daarnaast is de eigenaar ook een Haarlemmer en wat is er mooier om in je eigen stad te beginnen. De bedrijfsleider gaf aan dat Haarlem heel goed bereikbaar is met het openbaar vervoer, de club op loopafstand van het station ligt, veel aantrekkingskracht heeft op jongeren, niet alleen uit Haarlem maar ook regionaal gezien en dat Haarlem in het bezit is van veel hoogwaardige voorzieningen, zie deelvraag 1.
Zou er eventueel nog zo’n club bij kunnen als je kijkt naar de vraag en het bestaande aanbod?
Om deze vraag te beantwoorden hebben wij de bedrijfsleider geïnterviewd.
Om een soort gelijke club als club 023 te starten gericht op ongeveer 500 bezoekers per uitgaansavond lijkt niet wenselijk, aldus de bedrijfsleider. Ten eerste is het erg moeilijk een vergunning te verkrijgen, omdat er al erg veel clubs zijn gevestigd in Haarlem, zie Wet ruimtelijke ordening (Wro). Ten tweede is het rendabel exploiteren van een nieuw te starten club een moeizaam proces omdat het bestaande aanbod al erg groot is. Naamsbekendheid moet weer verkregen worden en de concurrentie met de al gevestigde clubs is groot. Wat wel tot de mogelijkheden zou behoren volgens de bedrijfsleider is het uitbreiden van de al reeds bestaande club, zoals het uitbouwen naar de kelder.